PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Chili sproszkowane Habanero
Chili sproszkowane Habanero
21,00 zł 18,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Daves Insanity Hot Sauce

Dostępność: TAK
Cena: 35,00 zł 35.00
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Do początku lat 90-tych świat ostrych sosów był jeszcze „normalny”. Dave Hirschkop znudzony dostępną ofertą ostrych sosów z chili, postanowił wziąć sprawy w swoje ręce. Wpadł na genialny  pomysł zaostrzenia sosów, polegający na wyodrębnieniu i skoncentrowaniu kapsaicyny zawartej w chili. Tak narodziła się firma Dave's Gourmet Insanity Sauce. Pierwszym sosem, który pojawił się na rynku był „Dave’s Gourmet Insanity Sauce”. Na tamtą chwilę z ostrością na poziomie 51.000 jednostek Scoville’a (dla porównania, Tabasco ma zaledwie 2.140 jednostek Scoville’a), sos ten był 5 razy bardziej ostry od najostrzejszego dostępnego wówczas na rynku. Wielu uważało Dave’a za niebezpiecznego szaleńca.  Z pierwszego festynu ostrości został wyrzucony, dlatego szukał innych sposobów na zwrócenie na siebie uwagi. Na kolejnych festynach (a także na swojej stronie internetowej, jako postać rysunkowa) występował ubrany w kaftan bezpieczeństwa. Pomimo wielu sceptycznych głosów, metoda ta pomogła mu w zdobyciu sławy, a jego sosy stały się bardzo szybko bestsellerem, każdy chciał spróbować najostrzejszego sosu na świecie. Zadziwiający był wyjątkowy smak sosów  - dla tych, którzy w bólu potrafili go odczuć i docenić. Można nim było znakomicie doprawić i zaostrzyć zupy, mięso, owoce morza i wiele innych. Kolejną dużą zaletą, która ma zastosowanie do wszystkich ostrych sosów jest fakt, że ból szybko mija, pozostawiając po sobie uczucie szczęścia i radości oraz wyjątkowo wrażliwy zmysł smaku – wszelkie potrawy wydają się dwa razy bardziej smaczne. Swoim odkryciem Dave zapoczątkował wyścig w tworzeniu coraz to bardziej ostrych sosów przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji."

Dave's Insanity Hot Sauce został uhonorowany następującymi nagrodami:

1993 rok – I miejsce na "Los Angeles Festival" w kategorii najostrzejszych sosów
1995 rok – I miejsce na "Aisle by Aisle Contest by Gourmet Retailer"
1995 rok – I miejsce na "Hot & Spicy Foods Festival" w kategorii najlepszy sos
1995 rok – II miejsce na "Hot Sauce Contest by Fancy Foods"

Skład: ostre papryki, pomidory, ekstrakt z chili, sól, ocet, cebula, zagęstnik, czosnek, kwasek cytrynowy, przyprawy.

Zastrzeżenie:  Sos jest wyjątkowo ostry. Począwszy od zakupu, całe ryzyko związane z jego używaniem i spożywaniem, przechodzą w całości na Nabywcę.

* wynik najczęściej przytaczany przez różne źródła, także sprzedażowe;  producent jednak, nie określa liczby jednostek Scoville'a dla tego sosu, z uwagi na różnice w poziomie ostrości w poszczególnych partiach produktu (wynikające z różnego poziomu ostrości papryk, wykorzystanych do ich produkcji)

Szczegóły

Opakowanie butelka, 148 ml
Skala (1-10) 10+
Skala Scoville'a 51.000*
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe